Musiikkia, musiikkia! {Rouvan vinkit hääjuhlan musiikkivalintoihin}

Mikään ei luo tunnelmaa niin kuin musiikki. Musiikilla ja musiikkivalinnoilla luomme tunnelmaa ja ilmaisemme tunteitamme. Tästä syystä musiikilla on aivan erityinen merkityksensä myös hääjuhlassa, sillä sen avulla hääpari johdattelee vieraansa hääpäivän tunnelmaan.  

Hääpäivän musiikit voidaan jakaa karkeasti vihkitilaisuuteen, ruokailuun ja iltamusiikkiin. Vihkitilaisuuden musiikit ovatkin usein ne, joita hääpari ensimmäisenä pohtii. Valitessaan häämarsseja ja mahdollisia virsiä tai muita kappaleita vihkimisessä esitettäväksi, hääparit usein unohtavat panostaa musiikkiin myös koko juhlan ajan. Erityisen helposti unohtuu ruokailun aikana esitettävä musiikki. 

Häitä kannattaakin ajatella kuin elokuvaa. Harvemmin tulemme tietoisesti kiinnittäneeksi huomiota elokuvamusiikkeihin, vaikka hyvin usein elokuvan eteenpäin vievänä voimana on nimenomaan erilaiset musiikit, joilla tapahtumien luonnetta määritellään. Sen sijaan kiinnitämme helpommin huomiota musiikkiin, kun sitä ei elokuvassa ole. Musiikilla onkin kyky täyttää tyhjä tila ja luoda ymmärrettäviksi asiat, joita ei sanota ääneen.






Ruokailumusiikki

Hääpäivän onnistumisen kannalta oleellisinta on ennen kaikkea oikeanlainen tunnelma, joka saa vieraat viihtymään ja vapautumaan. Vieraat voivatkin usein olla varautuneita virallisenoloisessa juhlassa, mikä saattaa aiheuttaa kiusaantunutta hiljaisuutta. Vihkitilaisuuden jälkeen varsinaisen juhlan aloittava ruokailu onkin täydellinen hetki nostattaa tunnelma rennoksi musiikin avulla. Hääbudjettia ei tarvitse venyttää arvokkaan jousikvartetin palkkaamiseen, sillä tavalliset musiikintoistovälineet riittävät aivan yhtä hyvin. 

Tyypillinen ruokailumusiikki on usein rauhallista ja instrumentaalista, jotta se ei peitä ruokailijoiden keskustelua. Ruokailumusiikin onkin tarkoitus luoda tietynlainen äänimatto kaiken muun taustalle. Tästä syystä musiikki ei saa olla myöskään liian kovalla. Kaiuttimien oikea sijainti on myös harkittava tarkkaan, jotta musiikki jakautuisi mahdollisimman tasaisesti ympäri juhlatilan, eikä kukaan vieraista ole sijoitettuna liian lähelle musiikin lähdettä. Korvan juuressa pauhaava musiikki ei varmasti nostata muuta kuin ärtymystä. 

Meillä seremoniamestarit hoitivat kaiken tallenteena esitettävän musiikin sekä vihkitilaisuudessa että juhlien aikana. Olimme ennen häitä rakentaneet Spotify-soittolistat kuhunkin tilanteeseen ja seremoniamestareiden tehtäväksi jäi huolehtia oikean musiikin soittaminen ohjeen mukaan. Ruokailun ajaksi lista taas laitettiin soimaan katkeamattomasti repeatilla.   






Bändi vai DJ?

Illan musiikkivalinnat aiheuttavat usein päänvaivaa. Kenen musiikkimaun mukaan pitäisi soitettavat kappaleet valita ja valitaanko paikalle bändi vai DJ? Vaikka olenkin ehdottomasti sitä mieltä, että hääjuhlan tulisi olla hääparin näköinen, kannustan hääparia ottamaan musiikkivalinnoissaan huomioon myös juhlaväen ja heidän viihtyvyytensä. Meidän häissämme oli paljon sukulaisia, jotka pitävät tanssimisesta ja meille esitettiinkin monesta suunnasta toive, että hääjuhlassa soisi myös valsseja ja muita tanssikappaleita. Me halusimme myös tanssia perinteisen häävalssin, mutta juhlia myöhemmin illalla menevämmän musiikin tahtiin. Onneksemme löysimme bändin, joka pystyi toteuttamaan toiveemme ja näin ollen illan kolmesta setistä ensimmäinen sisälsi häävalssin lisäksi myös muuta tanssimusiikkia. 

Monet nuoret parit karttavat tanssimusiikkia aivan suotta ja pelkäävät esimerkiksi ystäviensä kummeksuvan tanssimusiikkivalintoja. Me emme halunneet ystäviemme jäävän tanssilattian laidalle seisoskelemaan, joten informoimme hyvissä ajoin ystäviämme ensimmäisen setin tanssimusiikkipainotteisuudesta ja pyysimme heitä liittymään häävalssin jälkeen seuraamme tanssilattialle. Tanssilattia täyttyikin jo heti seuraavan kappaleen aikana sekä vanhemmasta että nuoremmasta tanssiväestä, eikä tyhjää hetkeä sen jälkeen nähty. Sukulaiset tosin taisivat jäädä kaipailemaan lisää tanssimusiikkia, mutta siinä vaiheessa meillä vipatti jo nopeammat rytmit jaloissa ja halusimme kunnon bilemusiikkia. 

Bändi ei ole hääkustannuksissa missään nimessä halvimmasta päästä, mutta omalla kohdalla voin sanoa sen olleen rahansa arvoinen. Juuri nappiin osunut bändivalinta vaikutti paljon siihen, että omat häät jäivät mieleen elämäni parhaimpina bileinä.

Musiikkia ei välttämättä kannata soittaa tauotta ja usein muusikotkin kaipaavat taukoja esiintymisten väleihin. Yleinen bändien kaava onkin soittaa kolme eri settiä ja niiden välissä on sitten taukoja. Käyttäkää nämä tauot hyödyksenne ja järjestäkää mukavaa ohjelmaa esiintymisten väleihin. Esimerkiksi kahden viimeisen setin välissä voi halutessaan heitää sukkanauhan ja kimpun. Kannattaa myös varmuuden vuoksi varata jälleen äänentoistolaitteista soitettavaa musiikkia settien väliin, mikäli tauot ovat vähänkään pidempiä. Näin ilta etenee myös musiikillisesti jouhevasti. 

Entäs jos sukulaisista ei sitten löydy innokkaita tanssijoita, eikä häävalssikaan välttämättä ole hääparille mieluisa juttu? Siinä tapauksessa DJ voi olla bändiä parempi valinta. Myös DJ:n kohdalla kannattaa kuitenkin ottaa huomioon vieraiden ikä- ja tyylijakauma. Keskustelkaa DJ:n kanssa soittolistoista ja kappaletoiveista sekä musiikin rakentumisesta illan ympärille. 

DJ:n etuna on myös se, että häissä on mahdollista kuulla tuoreimpia bilehittejä alkuperäisversioina sekä sellaisia kappaleita, jotka eivät bändiesityksiksi välttämättä käänny. Pohtikaa siis omaa musiikkimakuanne ja sitä miten ne pääsevät hääjuhlissa esiintymään edukseen. Valitsitte sitten minkä vaihtoehdon tahansa, varmistakaa soittolistojen, näytteiden ja suositusten avulla, että saatte toiveidenne mukaista musiikkia häihinne. Kukapa haluaisi maksaa laimean DJ:n tai muskaritasoisen bändin esityksestä?


Tiivistettynä
Mitä tulee ottaa huomioon hääjuhlan musiikkivalinnoissa?

-Millainen olemme hääparina ja millaisia ovat vieraamme?
-Bändi, DJ vai jotain muuta?
-Musiikki ruokailun ajaksi?
-Kuka huolehtii musiikeista ja onko hänelle annettu tehtävän suorittamiseen tarvittavat ohjeet?
-Miten hyödynnetään/täytetään tauot?
-Varaa bändi/DJ ajoissa! Parhaimmat voivat olla varattuja jo vuosi etukäteen. 
-Älä osta sikaa säkissä, vaan varmista varaamasi artistin taso!

4 kommenttia:

  1. Meillä oli myös spotify-listoja eri tilanteisiin ja toimivat hyvin :). Vauhdikkaammasta bailumusasta vastasi bändi ja senki jälkeen jengi jaksoi vielä tanssilattialla ihan perus spotify-tarjonnan voimin. Musiikkiasioitakin kannattaa tosiaan ehdottomasti miettiä!

    VastaaPoista
  2. Meillä käytettiin Spotify-listoja läpi illan, koska emme kokeneet tarpeelliseksi hankkia bändiä. Se olisi ollut kyllä vähän liian vaikeakin rasti, koska emme varmasti olisi päässeet bändistä sopuun, saatika ehkä löytäneet sopivaa. Ruokailun taustalla soinut elokuva-, tv-sarja-, ja pelimusiikki teki tunnelmasta rennon ja hauskankin. Oli kiva katsella ihmisten reaktioita musiikkiin, kun yhtäkkiä tajusivat kuulevansa taustalla esimerkiksi Indiana Jonesin tunnusmusiikin. :) Illalla vaihdeltiin parin listan välillä, joista toisella oli koottuna "meidän musiikkiamme" ja toisella tanssittavaa settiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa hauskalta. Meillä oli jonkin verran tuttuja kappaleita muunnettuna dinner-tyyppisiksi instrumentaaliversioiksi ja kyllä siellä muutama taisi kokea ahaa-elämyksiä tunnistaessaan tutun biisin uudelleen sovitettuna. :D

      Poista