Morsiamen muistilista hääpukushoppailuun

Ensi vuoden morsiamien alkaa olla aika pohdiskella hääpukuaan ja pikkuhiljaa suunnata hääpukuostoksille. Hääpuvun etsiminen ei kuitenkaan ole mitään perusshoppailua, joten morsiamen on syytä ottaa hääpukusovitusten perusasiat haltuun ennen yhteenkään pukuun sujahtamista.  Valmistautuminen

Internet on mahdollistanut suunnattoman edullisten hääpukujen bisneksen ja kuka tahansa pystyykin tilaamaan pilkkahintaan hääpukunsa mistä tahansa maailman kolkasta. Edullinen hinta toki houkuttaa, mutta kotimaisten hääpukuliikkeiden hintoihin on syynsä. Liikkeissä myytävät puvut ovat laatutuotteita ja tilataan ja sovitetaan aina asiakkaalle sopiviksi. Netin kautta tilattu puku harvoin istuu hansikkaan tavoin ostajan päälle, eivätkä materiaalit ja työn laatu välttämättä vastaa odotuksia.

Asiantuntevalta myyjältä saa aina käytännössä ohjeet puvun sovittamiseen, istuvuuteen ja pukemiseen. Näitä kallisarvoisia neuvoja ei saa netin kautta. Tästä syystä hääpukuliikkeitä voikin suositella lämpimästi paitsi pukujen myös palvelun osalta. 

Morsiuspukuliikkeeseen ei kannata lähteä kylmiltään, sillä erilaisten vaihtoehtojen edessä saattaa vain hämmentyä. Onkin siis hyvä tehdä ”kotitehtävänsä” ja tutustua lehdistä tai internetistä löytämiinsä hääpukuihin. Määrittele itsellesi vastaukset ainakin seuraaviin kysymyksiin:
Miltä haluan näyttää hääpäivänä? Haluanko olla seksikäs, romanttinen, moderni vai herkkä morsian?
Millainen pukumalli sopii minun vartalolleni? Tuonko parhaat puoleni esiin A-mallin, merenneitopuvun vai madalletun vyötärön avulla? Haluaisinko sittenkin lyhyen puvun?
Millaisista kangasmateriaaleista pidän? Pidänkö kiiltävästä satiinista, tyllistä, taftista, pitsistä vai kevyestä organzasta?
Millaisista yksityiskohdista pidän? Haluanko pukuuni mielenkiintoisia leikkauksia, säihkettä, helmiä tai pitsiyksityiskohtia?

Näihin kysymyksiin vastaaminen helpottaa hääpukushoppailun aloittamista, mutta siitä huolimatta avoin mieli on kaikkein tärkein apuväline pukuostoksilla. Moni kaunis puku saattaa jäädä kokeilematta vain siksi, että morsiamella on tietty fiksoitunut käsitys siitä millainen hänen pukunsa täytyy olla. Kokeilemalla varmuuden vuoksi pukuja tarkimpien kriteerien ulkopuolelta voikin löytää jotain täysin erilaista ja samalla kaikki unelmat ylittävän puvun.

Kolikon kääntöpuolena on hyväksyttävä myös se, että meille jokaiselle sopivat erilaiset puvut. Onkin oltava rehellinen peilikuvalleen ja tarvittaessa on myönnettävä, jos avoin selkämys tai merenneitomalli ei imartele omaa vartaloa, vaikka puku valmistajan kuvissa näyttikin unelmien täyttymykseltä. Oikeanlainen puku saa sinut näyttämään upealta, joten heitä puku rohkeasti takaisin henkarille, jos se ei tätä tehtäväänsä täytä.Liikkeeseen saapuminen

Joihinkin liikkeisiin on hyvä varata sovitusaika, jolloin myyjällä on mahdollisuus keskittyä juuri sinun pukusi etsimiseen. Muista lähteä etsimään pukua ajoissa, sillä tilattavien pukujen toimitusajat voivat olla jopa kuusi kuukautta. Toimitusajan lisäksi aikaa vievät lähes aina muutostyöt, joiden avulla puku saadaan istumaan täydellisesti juuri sinun vartalollesi.
Myyjät avustavat sovituskopissa morsianta, joten on kohteliasta huolehtia itselleen siistit vaatteet. Erityisesti alusvaatteiden olisi hyvä olla toivomasi pukumallin vaatimusten mukaiset. Olkaimettomia mekkoja kokeillessa kannattaa siis olla valmiiksi pukeutunut olkaimettomiin rintaliiveihin. 

Morsiuspukuja olisi varmasti mukava sovitella viimeisen päälle laittautuneena, mutta runsas meikkimäärä voi sotkea erityisesti valkoiset puvut. Joissain liikkeissä suositaankin morsianten kasvojen suojaamista pukeutumisen aikana meikkitahrojen estämiseksi. Pukujen siisteyttä varjellaan useassa liikkeessä myös liiketilassa, joten on hyvä varautua riisumaan kenkänsä liikkeeseen saapuessa. Pukujen sovittaminen voi olla raskasta, hiostavaa ja aikaa vievää puuhaa, joten pitkän työpäivän jälkeen ei välttämättä kannata lähteä morsiuspukumetsälle. Sovitukseen on syytä varata riittävästi siis aikaa, sekä kamera, jotta voit tallentaa parhaimmat pukuvaihtoehdot kuvallisessa muodossa. Monen sovitetun puvun jälkeen mallit ja yksityiskohdat alkavat sekoittua mielessä, eikä suosikkejaan enää muista. Huomaa kuitenkin, ettei kaikissa liikkeissä saa kuvata. Tällöin kannattaa pyytää myyjältä puvun valmistaja ja malli, jotta löydät saman puvun kotona internetin kautta.Läheiset

Morsiuspuku on tärkeä ostos ja useimmat haluavatkin tärkeimpiä ystäviään tai perheenjäseniään mukaan etsimään ja varmistamaan oikea pukuvalinta. Shoppailuporukkaa valitessa kannattaa muistaa syyt, miksi haluaa läheisiään mukaan liikkeisiin. Tavoitteenahan on löytää sinulle kenties elämäsi tärkein puku, eikä ainoastaan huvitella. Valitse siis apujoukkosi sen perusteella, kenestä uskot olevan sinulle eniten apua valintaprosessissa ja kuka tuntee sinun mieltymyksesi ja makusi parhaiten.

Monet toivovat apujoukoiltaan rehellisyyttä ja suorasanaisuutta, mutta liiallisuuksiin mennessään läheiset saattavat innostua vain etsimään huonoja puolia joka ikisestä sovittamastasi puvusta välittämättä morsiamen omista mielipiteistä. Pahimmillaan he saattavat pahoittaa morsiamen mielen esittämällä turhan kärkevää kritiikkiä. Suuren ryhmän keskellä morsian saattaa myös hukata oman äänensä. Parhaimpaan lopputulokseen pääsee, kun muutamat tarkoin mukaan valitut läheiset ovat aidosti sitoutuneet puvun etsintään, eivätkä etsi vain huvittelumahdollisuuksia.Sen Oikean löytyminen

Älä pety, vaikka ensimmäisessä liikkeessä ei olisi ainoatakaan varteenotettavaa pukua sinulle. Toiset ostavat ensimmäisenä sovittamansa puvun, kun toiset joutuvat etsimään omia mieltymyksiään monien pukurekkien kautta. Osaavat myyjät helpottavat oikean tyylin löytymistä, joten heiltä kannattaa reippaasti pyytää neuvoja ja apua.

Monet odottavat silmiensä kyyneltyvän Sen Oikean Puvun löytyessä ja epäröivät valintaansa, jos näin ei käykään. Kannattaa muistaa, että mitään ainoaa oikeaa kaavaa hääpuvun löytymiseen ei ole ja jokainen reagoi tilanteisiin eri tavoin. Hyvä ohjenuora lopullista valintaa tehdessä on kuitenkin omien tuntemuksien kuuntelu. Onnenkyyneliä ei tarvitse vuodattaa, mutta monet kokevat hääpukunsa sovittamisen eri tavalla kuin aiempien pukujen. Oikeassa puvussa on hyvä ja luonnollinen olo sekä helppo liikkua. Puku ei saa hukuttaa kantajaansa, vaan sen on nostettava hänen parhaimmat piirteensä esiin. Oikeassa hääpuvussa morsian tuntee itsensä kaikin tavoin kauniiksi, eikä huomaa enää huonoja puoliaan. Puvun täytyy olla juuri sellainen, jossa voi kuvitella astelevansa tulevan puolisonsa rinnalle ja sanoa hänelle ”tahdon”.Onnea pukumetsälle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti