Neuvoja lapsivieraiden vanhemmille

Yle selvitti suomalaisten mielipiteitä lasten osallistumisesta häihin. Kysely nostattikin enemmän ja vähemmän vahvoja tunteita sekä lapsikeskeisistä perhejuhlista että hääparin oman valinnan tärkeydestä. Päätös lapsettomasta vieraslistasta voikin olla sosiaalisten paineiden vuoksi hääpareille toisinaan kovinkin vaikea. Jos hääpari kuitenkin päättää kutsua häihinsä myös perheiden pienimmät, on heillä varmasti muutamia vanhemmille suunnattuja toiveita. Vanhempien tulisikin ottaa seuraavat asiat huomioon lähtiessään koko lapsiperheen voimin hääjuhliin. Näiden neuvojen avulla hääjuhlista tulee unohtumattomat niin hääparille, vanhemmille kuin pienille vieraillekin. 


-Koskeeko kutsu myös perheen lapsia? Ole tarkkana kutsujen kanssa. Yleensä ainoastaan aikuisille suunnattu kutsu on osoitettu nimeltä ainoastaan aikuisille ja monesti vielä hääinfossa mainitaan asiasta. Kunnioita tätä toivetta. 
-Viihtyykö lapsi häissä? Kutsu voi olla osoitettu myös perheen lapsille, mutta heidän ottaminen mukaan ei ole välttämätöntä, mikäli pieni vieras ei todennäköisimmin tule viihtymään juhlissa. Monet lapset nauttivat juhlahumusta, mutta varmasti moni viihtyisi paremmin kotona lapsenvahdin kanssa. 
-Kerro lapselle jo etukäteen mitä hääjuhlassa tapahtuu ja miten siellä käyttäydytään. Häät ovat hyvä mahdollisuus opetella juhliin sopivaa käytöstä, mutta luonnollisesti lasta täytyy juhlatapoihin tutustuttaa. Ota mukaan lelu, tehtäväkirja tai muuta puuhasteltavaa, joka viihdyttää tylsänä hetkenä. 
-Joskus imetyshetki tai känkkäränkkä saattaa iskeä kesken vihkimisen. Silloin tilasta on syytä poistua hetkeksi, vaikka vihkiminen jäisikin itseltä näkemättä. Jos vanhempia tai muita läheisiä aikuisia on useampi, on hyvä sopia etukäteen kuka lapsen kanssa tarvittaessa siirtyy hetkeksi muualle. Tästä eleestä sekä hääpari että vieraat ovat varmasti ilahtuneita. 
-Katso lastesi perään sekä kirkossa että juhlapaikalla. Kiljuen ympäriinsä juoksevat lapset voivat häiritä niin häätanssia kuin koskettavaa puhetta. Pidä huolta siis kohteliaasta käytöksestä. 
-Hääpari on saattanut järjestää lapsille oman nurkkauksen, puuhapussin tai jopa lastenvahdin. Hyödynnä viihdykkeitä ja hoitoapua rohkeasti, sillä ne ovat siellä juuri sinun lastasi varten. 
-Haluatko itse juhlia myöhään? Pyydä lapsillesi hakija alkuillasta, jolloin lapset pääsevät ajoissa nukkumaan ja itse voit huoletta jäädä vielä nauttimaan hääjuhlista.


Riemukkaita hääjuhlia!Lasten hääristikon voit tulostaa vapaasti täältä


2 kommenttia:

  1. Äärimmäisen hyviä vinkkejä! Meille on tulossa vain yksi lapsivieras, hänkin oma 3v-kummityttöni. Vaikka kyseinen tapaus rakastaa hulinaa ja ihmisvilinää ja ruokapöydässä istumista ja kaikkien kanssa jutustelua ja ja ja.... aion kuitenkin hänelle oman puuhalaatikon tehdä, varmuuden vuoksi! :D Laatikkoon ajattelin laittaa piirustustarvikkeita, satukirjoja yms. puuhaa, johon voi paneutua jos aika käy pitkäksi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että tykkäsit! Kummityttösi ilahtuu varmasti suunnittelemastasi puuhalaatikosta, vaikka hääjuhla ihana ja jännä tapaus hänelle taatusti onkin. :)

      Poista