Kihlautumisen kynnyskysymykset

Kuluneen kesän aikana moni pari on jälleen pudottanut sormiinsa kihlasormukset. Vanhan sanonnan mukaan rakkaus voittaa kaiken, mutta avioliitto onkin sitten ihan eri juttu. Pitkässä parisuhteessa tunne siitä, että tulee ymmärretyksi, arvostetuksi ja rakastetuksi omana itsenään on se voima, joka pitää parisuhteen tiiviinä. Parisuhteessa on tietysti osattava tehdä rakastavia kompromisseja, mutta mitkä ovat kihlautumisen ja avioliiton kynnyskysymykset? Se Oikea tarkoittaa nimittäin käytännössä muutakin kuin intohimoista rakkautta. Tässä muutamia pointteja, jotka toimivat myös hyvinä keskustelunavauksina vakiintuvan parisuhteen alkutaipaleella. 


-Huumorintaju
Pitkään avioliitossa eläneet pariskunnat nimeävät huumorintajun yhdeksi pitkän liiton salaisuudeksi. Itselle ja elämälle on osattava nauraa. Huumorintajua on kuitenkin monenlaista ja erilaiset käsitykset huumorista ja käytännön vitseistä johtavat pidemmän päälle loukkaantumiseen ja ärsyyntymiseen, mikä rasittaa parisuhdetta. Yhteinen huumorintaju sen sijaan on rikastuttava voimavara, jolla pärjää pitkälle. Jos joku saa sinut nauramaan, ei hänestä kannata luopua.

-"Mennyt on mennyttä, sitä on turha kaivella." Ehkä niinkin, mutta avioliitto on niin vakava sitoumus, ettei siihen mahdu salaisuuksia ja tiedon pimittämistä. Salaisuudet myös hiertävät suhdetta salailijan itsensä puolelta, sillä pelko paljastumisesta on aina läsnä. Salaisuuksilla on lisäksi tapana tulla ilmi ennemmin tai myöhemmin ja aiheuttaa paljastuessaan epäluottamuksen ja petetyksi tulemisen tunnetta.

-Missä asutte? Kun vannoutunut kaupunkilainen kohtaa maalaiselämästä haaveilijan, ollaan pian törmäyskurssilla. Monet nuoret aikuiset asuvat erityisesti opiskelujen vuoksi kaupungissa, mutta on otettava huomioon, että työelämään siirtyminen ja lapsien hankinta vaikuttavat monien mielikuvaan unelmakodista. Kotiunelmien on syytä osua sopivasti kohdalleen sekä asuinmuodon että asuinalueen suhteen. Asuinpaikka vaikuttaa huomattavasti elämän mielekkyyteen, joten yhteinen suunnitelma ilman liian suuria kompromisseja kummankaan taholta on syytä löytyä tai vähintään toinen saattaa joutua heittämään unelmakotinsa roskakoppaan.

-Lapset
Ei yhtään, ehkä yksi vai kenties kokonainen lapsikatras? Lastenhankinta tai niiden hankkimatta jättäminen on monelle tulevaisuuden suunnitelmia pitkälle määrittävä asia. Toiseen ihmiseen ei kannata sitoutua toivoen tämän muuttavan joskus mielipidettään jälkikasvun lukumäärästä.

-Vapaa-aika
Sohvaperunan ja Duracell-pupun liitto saattaa pidemmän päälle turhauttaa molempia, mutta kaksi laiskottelijaakaan eivät elämässä pitkälle pötki. Myös vapaa-ajanviettotoiveiden olisi hyvä osua kohdalleen. Yhteiset harrastukset, kuten liikunta, mökkeily, matkailu tai remontointi tekevät parisuhteelle hyvää, mutta vain jos molemmat ovat kyseisestä aktiviteetista innostuneita. Oletteko tässä suhteessa sopivassa määrin samanlaisia ja erilaisia? Parisuhteen tulee olla voimavara, eikä energiasyöppö.

-Kodinhoito
Meillä kaikilla on erilaiset siisteyskäsitykset, se on varma. Yhteinen koti vaatiikin molemmilta osapuolilta sopeutumista ja vastuunkantoa sekä ymmärrystä erilaisista tavoista pitää kodin siisteyttä yllä. Unohtakaa ennakko-oletukset ja sopikaa selkeät molempia miellyttävät pelisäännöt kodinhoitoa ja siisteyttä koskevissa asioissa. Lattialla makaavat likaiset sukat eivät saa kaataa parisuhdetta, mutta niiden kantaminen pyykkikoriin puolison ilahduttamiseksi ei saa olla liian suuri ponnistus. 


-Joidenkin tutkimusten mukaan rahankäyttö aiheuttaa parisuhteissa eniten riitoja. Molempien täytyy olla tyytyväisiä siihen, miten kustannukset yhteisessä taloudessa jaetaan ja mihin rahat käytetään. Erityisen tärkeää on osata hankalassa taloustilanteessa etsiä tukea ja voimaa yhteistyöstä ja puolisosta sen sijaan, että annetaan rahavaikeuksien vaikuttaa negatiivisesti myös parisuhteeseen. 

-Mitkä ovat sinun henkilökohtaiset kynnyskysymyksesi? 
Kenenkään ei tulisi luopua elämänsä perusperiaatteista kompromissin vuoksi. Pohdi siis onko sinulla ideologisia, uskonnollisia, poliittisia tai elämänkatsomuksellisia arvoja, joista et ole valmis luopumaan. 


Millaisia kynnyskysymyksiä sinulla on parisuhteessa ja millaisia vinkkejä sinä antaisit kihlautumista suunnitteleville? Nuorempana oma kauhuskenaarioni oli rakastua eläinallergikkoon. Valinta rakkauden ja rakkaiden lemmikkien välillä olisi taatusti aiheuttanut suurta murhetta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti