Kukkasidontaa osa 1: Morsiuskimppu
No niin ystäväiset! Tässä tulee ensimmäinen osa lupaamastani kukkasidontatutoriaalien sarjasta. Heti alkuun on kuitenkin todettava, etten suinkaan ole ammattilainen ja näissä postauksissa antamani vinkit ovatkin omaan muistivarastoon koottuja ohjeita kukkasidontakurssilta ja erinäisiltä floristeilta. Upeimmat kimput ja asetelmat saa taatusti ammattilaisten rautaisista käsistä, mutta herttaisia tuotoksia saa aikaan myös itse, kun ottaa muutaman asian huomioon. 

Ihan ensimmäiseksi tarvitset sakset, terävän veitsen, koristeet sekä tietysti kukat. Olin hieman pihi, enkä lähtenyt rakentamaan kaikkein muhkeinta ja suurinta kimppua, vaan hieman hillitympää kokoa, joka sopisi myös vaikka kaasolle tai morsiusneidolle. Kukiksi valitsin ihania ja kestäviä neilikoita sekä vaaleanpunaisia leikkomorsiustähtiä. Voin suositella molempia morsiuskimppuun, sillä tein kimpun ja kuvasin sen neljä päivää sitten ja kimppu on edelleen ihan mainiossa kuosissa. 

Kukkien kestävyyteen voi vaikuttaa muutamalla asialla. Vino imupinta tulee aina leikata hankkimiinsa kukkiin. Imupintaa ei saa leikata esimerkiksi neilikan tapauksessa tuon varren "pallon" kohdalle, vaan niiden väliin, jotta veden imeytyminen ei esty. Älä käytä imupinnan leikkaamiseen saksia, sillä se sulkee imupinnan. Kukat on myös syytä kylmäkäsitellä eli siirtää vähintään puoleksi vuorokaudeksi esimerkiksi jääkaappiin ennen kimpun tekoa. Tällöin kukat imevät itsensä täyteen vettä ja ne säilyvät terhakkoina. Muista myös aina kysyä kukkakauppiaaltasi minkä lämpöisessä vedessä mikäkin kukka parhaiten viihtyy. Toisen kukat haluavat kylmän, toiset haalean veden. 
Sitten siirrytäänkin siihen vaikeimpaan osioon eli itse sidontaan. Tämä vaihe on haastava aloittelijalle ja itsellänikin oli hankaluuksia napata valokuvia tästä työvaiheesta, kun keskeneräinen kimppu keikkui toisessa kädessä. Aloin työstää pallomaista kimppu spiraalin muodossa. Pääperiaate on se, että kukat istutetaan kimppuun aina samassa kulmassa, jolloin kukista muodostuu pallo ja varret asettuvat spiraaliksi. Kimppu on kuitenkin mahdollista tehdä myös suorana. Kokeilemalla löydät omalle kimpullesi sopivan tavan. Tästä syystä suosittelisinkin koeversion sitomista hyvissä ajoin ennen hääpäivää. 
Varaa sidontaan rauhallinen hetki, sillä sinun on pidettävä kimppu kädessäsi koko sidonnan ajan. Asettele kukat pallokimppuun tiiviisti, mutta varo rutistamasta varsia. Älä turhaudu, vaikka kukat eivät heti asettuisikaan haluamallasi tavalla. Täydellinen pallomuoto vaatii ensikertalaiselta kärsivällisyyttä ja viilaamista. Mieti eri lajien oikeaa asettelua suhteessa toisiinsa, äläkä pelkää vaihdella niiden paikkoja, kunnes olet tyytyväinen. 

Valmis kimppu sidotaan narulla napakasti. Itse päädyin kiertämään juuttinarun pidemmältä matkalta varren ympäri ja koristelemaan sen valkoisella nauhalla ja koristeriipuksella. 
Näin! Lopputuloksena suloinen kimppu ja aikaa kului vain tunti. Hintaa tämän kokoisen kimpun kukille kertyi 30 euroa, koristeille alle 5 euroa. 

Oliko näistä neuvoista apua vai jäikö kenties jokin asia mietityttämään? 
Kuinka moni aikoo tehdä itse oman hääkimppunsa? 

6 kommenttia:

 1. Kiitos vinkeistä! Tuo spiraalimainen sidonta ei näin heti ihan auennu, mutta onkin semmonen että vaatisi ehkä enempi videota ymmärtääkseen. Mutta pitänee tehdä testiversio tässä joskus, tietää sitten onko omille rähmäkäpälille hyvä vai huono idea :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo spiraalin tekeminen on kyllä vähän vaikea tekstimuodossa ja vajaalla kuvamateriaalilla selittää, mutta käytännössä se merkitsee sitä, että varret ovat keskivaiheista tiukasti yhdessä (siitä sidotaan) ja ne leviävät sitten alaosastaan muodostaen ympyrän? Selitinköhän nyt yhtään selkeämmin? :D

   Poista
 2. Minä ajattelin myös tehdä kimppuni itse. (: Yksi kappale onkin jo harjoiteltu ja siitä tuli mielestäni ihan hyvä. Kimppu myös kesti todella pitkään, joten selviää varmasti yhdestä päivästä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa! Mielestäni kukkasidonta on sen verran hauskaa puuhaa, että monen kannattaisi sitä yrittää. :)

   Poista
 3. Oih, hienon kyllä sait aikaan :) Tuossa kimpussa alkaa olemaan väritkin jo sellaiset, että kelpuuttaisin melkeimpä jo omaksi hääkimpukseni ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Annika! Pakko myöntää, että nämä on niitä omiakin lempparisävyjä. :)

   Poista