Kuinka välttyä häästressiltä - Lue nämä vinkit!

Kevään ja kesän lähestyessä hääparien huulilta alkaa yhä useammin tipahdella sana "häästressi". Tehtävälista kasvaa kasvamistaan ja mutkia tulee matkaan. Hääpari riitelee keskenään ja ylikuormitettu kaaso irtisanoutuu tehtävästään. Budjetti repeilee liitoksistaan ja kutsutkin on vielä lähettämättä! Apua! 

Eihän hääsuunnittelun kuulu tällaista olla, eihän? Onneksi voitte välttyä hurjimmalta häästressiltä noudattamalla muutamaa simppeliä ohjenuoraa, joiden avulla matkastanne alttarille tulee kepeämpi. 

"Mä suunnittelen kaiken itse. Sulhasen ei tarvitse kuin ilmestyä paikalle."

Tätä lupausta tulet katumaan varmasti viimeistään siinä vaiheessa, kun hukut korttiaskarteluihin, floristitapaamisiin, koekampauksiin, pukusovituksiin, asustemurheisiin, ongelmiin cateringin kanssa, nirsoon kanttoriin ja kaiken keskellä sulhanen tiedustelee, että miksi hänen sinne papin luokse tarvitsee tulla, jos morsian kerran lupasi hoitaa kaiken itse. Hääsuunnittelu on toki ihanaa ja monessa tapauksessa enemmän morsiamen intressejä lähellä oleva aihe, mutta suunnittelusta katoaa kaikki hauskuus silloin, kun tajuat olevasi yksin suunnittelutyön keskellä, joka vaatisi sinua repeämään kymmeneen suuntaan. Väsymyskin iskee, kun mutkia alkaa tulla matkaan ja häät ovat aivan nurkan takana. 

Hääpäivän ei tule olla morsiamen taidonnäyte, vaan iloinen juhla. Osallistukaa siis molemmat suunnitteluun ja jakakaa vastuut. Ylläpitäkää yhteistä tehtävälistaa, jolloin molemmat pysyvät kartalla suunnittelun edistymisestä. Häät ovat teidän kahden juhla, toteuttakaa se siis yhdessä. Älä ryhdy marttyyriksi tai pomottajaksi. Et taatusti tule nauttimaan hääpäivästä, jos koet olevasi loppuunajettu vetojuhta järjestettyäsi yksin kokonaiset häät. Usein sulhanen tuntuu jäävän hääsuunnittelussa alakynteen, kun tuleva puoliso järjestelee prinsessajuhliaan tukka putkella. Omaa tilaa tulee osata ottaa ja kompromisseihin on myönnyttävä puolin ja toisin.Milloin on aika pyytää apua?

Ihanaa, olette menossa naimisiin! Tämä ei kuitenkaan anna lupaa työllistää lähisukua ja ystäväpiiriä seuraavaksi vuodeksi teidän henkilökohtaisiksi hääorjiksenne. Häänne ovat toki ihana asia, mutta ne eivät kuitenkaan ole muiden mielessä 24/7. Jos vaaditte kaasoja, bestmaneja, sisaruksia ja vanhempia ojentamaan jatkuvasti auttavia käsiään, voitte olla varma, että jossain kohtaa heilläkin kiristyy pinna. 

Aloittakaa hääsuunnittelu kahden kesken, vetäkää yhdessä suuret linjat ja ottakaa apuvoimat mukaan vasta sitten, kun todella heitä tarvitsette tai he ilmaisevat aidon halukkuuden auttaa. Hääsuunnittelussa avustamisen tulisi olla heillekin mukavaa ajanvietettä, eikä pakollinen työ. On myös hyvä tiedostaa, että luultavasti häitä edeltävinä viikkoina apua tarvitaan suunnasta jos toisesta. Silloin voikin hyvällä omalla tunnolla kutsua apuvoimia hätiin, kun ei ole edeltävän vuoden aikana ajanut heitä täysin loppuun häähömpötyksillään. 

Muistakaa myös, että "kiitos" on pieni sana, mutta sitä ei voi koskaan viljellä tarpeeksi. Älä pidä auttavia käsiä siis itsestäänselvyytenä. Kukaan ei pidä naama punaisena käskyjä latelevista bridezilloista, jotka ovatkin häiden jälkeen taatusti muutaman ystävän köyhempiä.Vastoinkäymisiä tulee. Hyväksykää se jo nyt.

”Kaiken tulee olla täydellistä!” Tuon lauseen voitte unohtaa heti, sillä yhdetkään juhlat eivät koskaan kulje prikulleen suunnitelmien mukaan. Yllätyksiä ja unohduksia tulee aina, aikataulut venyvät, napit irtoavat ja sää yllättää. Varmaa kuitenkin on se, että vaikka kuinka organisoisi, stressaisi, huolehtisi, itkisi ja polkisi jalkaa, jokin asia tulee menemään enemmän tai vähemmän odottamattomalla tavalla. 

Paras tapa valmistautua häihin onkin valmistautua siihen, että kaikkeen ei voi valmistautua. Täydellisen päivän voikin saavuttaa juuri asenteella, joilla vastoinkäymisiin suhtautuu. Huumori onkin ehkä tärkein asia, joka häiden ensiapupakkaukseen kannattaa pakata. Täydellisyyden tavoittelu ei ole toimiva valinta häävalmisteluissa. Onnen täytyy olla aika heikoilla kannattimilla, jos yhden päivän voi pilata täydellisen värisille pöytäliinoille kaatunut punaviini. Ja kuka on sitä paitsi sanonut, että häiden tulee olla elämän paras päivä? On aika musertavaa ajatella, ettei mikään puolison kanssa vietettävistä päivistä tulevan avioliiton aikana yltäisi samalle tasolle kuin hääpäivä.Priorisoikaa

Harvassa ovat ne parit, joiden hääbudjetti pitää tai se onnistutaan jopa alittamaan. Jättäkää budjettiinne siis ilmaa ja olkaa realistisia. Hääpäivän jälkeen ei kukaan halua aloittaa avioelämää selvitellen taloudellisia sotkuja. 

Hääpäivänään on tietysti suotavaa toteuttaa unelmiaan, mutta energiaa (tai rahoja) ei välttämättä kannata tuhlata jokaisen pienen detaljin kanssa pakkomielteisesti painiskeluun. Keskustelkaa yhdessä siitä, mitkä ovat teille hääpäivän tärkeimmät elementit ja satsatkaa niihin sekä ajallisesti että rahallisesti. Jos haluatte ehdottomasti paljon ohjelmaa vieraiden viihdykkeeksi ja hyvän bändin, voitte vastaavasti ottaa vähän rennommin sen, etteivät lautasliinat ole täysin samaa sävyä kuin menukorttien nauhat. Jos taas budjetti nitisee liitoksissaan, mutta haluaisitte ehdottomasti limusiinikyydin, voitte ehkä harkita teille molemmille vieraan kummin kaiman serkun perheen pudottamista vieraslistalta.Tehkää itse, teettäkää ja vuokratkaa

Kaikkea ei tarvitse tehdä itse omin käsin, mutta toisaalta jossain asioissa voi säästä pitkänkin pennin näkemällä itse hieman vaivaa. Mieti vahvuuksianne. Jos paperiaskartelu on vastenmielistä ja viimeksi olet pitänyt paperia ja saksia kädessä ala-asteen kuvaamataidontunnilla, on ehkä hyvä idea teettää kutsut ja muut paperituotteet ammattilaisen avulla. Viherpeukalolle omien kukka-asetelmien ja kimppujen tekeminen voi olla hyvinkin mieluinen tehtävä, jolla voi vielä hieman nipistää kukkabudjettia pienemmäksi. Miellekkäät asiat kannattaa siis kykyjen ja ajan puitteissa tehdä itse. Vähemmän mieluisat tehtävät voi jättää asiansa tuntevan henkilön, kuten hääsuunnittelijan hoitoon. Hänet saa vaikkapa hoitamaan photo booth -järjestelyt tai loppusiivouksen. Stressi vähenee ja lopputulos on ammattitaitoista jälkeä.

Kaikkea ei tarvitse myöskään ostaa itse. Somisteiden, kippojen ja maljakoiden perässä juoksentelu voi tuntua turhauttavalta, jos sopivat tuotteet ovatkin vuokrattavissa
 


Hengittäkää

Paras koskaan saamani neuvo elämässä on yksinkertainen, mutta juuri se usein meiltä kaikilta kiireen keskellä unohtuu. Siispä hääparit, hengittäkää. Eihän tässä olla muuta kuin naimisiin menossa. Nipistäkää häiden alla yhteistä kahdenkeskistä aikaa ja unohtakaa tehtävälista edes yhdeksi illaksi. Tärkeintä hääpäivässänne on te kaksi. Keskittykää siis toisiinne!

2 kommenttia:

  1. Ihana postaus :). Ja koitan itse muistaa pyytää apua, vaikka onkin ihanaa tehdä asioita omin käsin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mimme. Tällaiset perusasiat meinaavat usein helposti unohtua ja sitten paine alkaakin nopeasti kasautua. Tärkeintä on kuitenkin, että häiden suunnittelu olisi hauskaa. :)

      Poista