Polttaristressiä? {Huolettomien polttareiden ABC}

Hääjärjestelyt aiheuttavat silloin tällöin hääpareille hammastenkiristystä, mutta hääjuhlien ohella on myös toinen erityinen päivä, joka saa monissa morsiamissa ja sulhasissa aikaan huolta, epäilyksiä ja toki myös innokasta odotusta. Polttaripäivä kun voi osua kohdalle melkein milloin tahansa. 

Hääblogeja ja keskustelupalstoja kauemmas ei tarvitse mennä huomatakseen, miten paljon polttareiden eri aspektit saattavat aiheuttaa morsiamille ja sulhasille päänvaivaa ja jopa harmia. Tyypillinen pelko monille on se, ettei kukaan ystävistä tule järjestäneeksi polttareita itselle tai tulevalle puolisolle. Jos polttarit ovat kuitenkin tulossa, epäilyttää päivän sisältö ja ohjelma suurinta osaa polttarisankareista. Myös vieraslista ja juhlan ajankohta murehdituttavat monia. Polttareiden järjestäjät vastaavasti hermoilevat... täysin samojen asioiden kanssa. 

Polttarit ovat siinä mielessä paradoksaalinen juhla, että kaiken tulisi olla juhlittavalle morsiamelle tai sulhaselle täysi yllätys. Polttarit kuuluvat kuitenkin kiinteästi suomalaiseen hääperinteeseen, joten jokaisella häitään suunnittelevalla on varmasti jonkinlainen ajatus siitä millaiset polttarit itse haluaisi. Joskus nämä odotukset törmäävät kuitenkin pahasti polttarijärjestäjien suunnitelmien kanssa ja jälki voi olla kovin rumaa. Pahimmat tarinat kertovat jopa peruuntuneista häistä ja rikkoontuneista ystävyyssuhteista. Erilaiset kauhukertomukset eivät kuitenkaan auta onnituneiden polttareiden järjestämisessä, mutta muutama vinkki rouvan taskusta kyllä löytyy polttaristressin kitkemiseksi sekä hääparilta että polttareiden järjestäjältä.
Polttareiden järjestäjä

Perinteisesti kaaso tai bestman vastaa myös polttareiden järjestämisestä. Tämä on hyvä pitää mielessä kaasoa ja bestmaniä valittaessa, sillä se parhain ystävä ei välttämättä olekaan välttämättä koordinointikykyisin ihminen ja suurin hääintoilija. Intoa ja organisointitaitoa polttareiden järjestämisessä nimittäin vaaditaan. Kannattaa siis harkita kahden tai useamman kaason ja bestmanin valitsemista, mikäli se tuntuu tarpeelliselta ja kertoa heille, että heitä on olemassa useampi juuri tehtävien jakamisen helpottamiseksi. Usein paras organisoija nappaa itselleen luontevasti vetovastuun myös polttareiden järjestämisestä. 
   


Polttarivieraat

Polttareiden ajankohta saattaa rajoittaa usein vieraiden osallistumista. Monet morsiamet ja sulhaset toivovat kuitenkin usein ainakin tiettyjen vieraiden osallistumista tärkeään päivään. Toisella puolella Suomea asuvan parhaan ystävän tai sisaruksen osallistuminen voi tuntua päivän onnistumisen kannalta oleelliselta. Jotta tärkeimmät ihmiset eivät jää juhlista paitsi, voi olla hyvä idea huomaavaisesti välittää puolison kautta tieto toiveesta polttareiden järjestäjälle. Myös polttareiden järjestäjän kannattaa hyödyntää puolisoa tietokanavana. Häiden kutsuvieraslista on polttareiden järjestäjälle tärkeä väline, jotta polttarivieraita ei jää puuttumaan, eikä juhliin toisaalta kutsuta ihmisiä, jotka eivät ole hääkutsuakaan vastaanottaneet. 

Polttarivieraiden kesken on tärkeää jakaa ehdotuksia sekä päivän sisällöstä, aikataulusta että päivän kustannuksista. Hauskan päivän ei tarvitse tehdä satojen eurojen lovea osallistujien kukkaroon, joten aktiviteetteja valitessa on sovittava myös yhteinen budjetti, jotta kenenkään ei tarvitse jättää polttareita väliin rahatilanteen vuoksi. 
   


Polttareiden ajankohta

Polttariajankohdan kanssa ei oikeastaan voi olla liian aikaisin liikkeellä sen jälkeen, kun hääpäivä on tullut vieraiden tietoon. Erityisesti kesäaika on monelle kiireistä aikaa ja lähes jokaisena viikonloppuna tuntuu riittävän menoa kesän juhlien parissa. Polttarisankarilla saattaa olla myös vuorotyö, joka rajoittaa vapaiden viikonloppujen määrää. Polttareiden järjestäjän vastuulla onkin olla ajoissa suunnittelemassa ja varmistamassa sopiva ajankohta niin vieraiden kuin polttarisankarin näkökulmasta. Jälleen kerran puoliso on loistava tiedonlähde ja voi suorittaa polttareiden järjestäjän puolesta työkalenteriurkintaa.  

Polttareita ei kannata myöskään järjestää liian lähellä itse hääpäivää, ei ainakaan edeltävänä iltana. Jo pari viikkoa ennen häitä hääparilla saattaa olla niin paljon tehtävää, että yllättävät polttarit voivat aiheuttaa murhetta hääjärjestelyaikatauluihin. Lisäksi hyvissä ajoin järjestettävät polttarit tulevat varmemmin polttarisankarille yllätyksenä. Polttareiden ohjelma

Mitä siellä polttareissa sitten tapahtuu? Ja mitä tapahtuu puolison polttareissa? Paras tapa välttää pelko epäonnistuneista ja ohjelmaltaan sopimattomista polttareista on valita niiden järjestäjä oikein. Jälleen kerran hyvin valitut kaasot ja bestmanit ovat avainasemassa. He tuntevat hääparin huumorintajun ja hyvän maun rajat. He myös tietävät kuinka pitkälle vitsin voi viedä ja mikä on polttarisankarin käsitys hauskanpidosta. Polttareihin kuuluu toki aina vähintään pienissä määrin polttarisankarin kustannuksella hauskuttelu, mutta se tulee aina tehdä sankarin persoona huomioiden. Mikäli liiallinen nolaaminen tai hyvän maun rajojen ylittäminen pelottaa, on jälleen syytä avata sanallinen arkku joko oman puolison tai suoraan ystävien suuntaan.  

Jos liiallinen pilailu on polttareiden järjestäjien kompastuskivi, on liiallinen kontrolloinnintarve ehdottomasti polttarisankareiden ongelmana. Erityisesti morsiamet tuntuvat suunnittelevan polttarinsa valmiiksi ja asettavat odotuksena toivekuviensa mukaisesti hyvin korkealle. Unelmien polttareissa polttarisankari yllätettäisiin juuri tietyllä tavalla ja ohjelmassa olisi vain tiettyjä asioita kasvohoidoista tankotanssituntiin. Omia polttareitaan ei kuitenkaan tule suunnitella mielessään valmiiksi, sillä päivän ideahan on toteuttaa kaikki yllätyksenä polttarisankarille. Polttareiden järjestäjälle kontrollifriikki polttarisankari on varsinainen painajainen, joka tekee koko kunniatehtävästä epämiellyttävän. Yli-innokkaalle polttarisankarille voi myös tarvittaessa ilmoittaa, ettei huolta tarvitse kantaa. Päivä suunnitellaan toki häntä varten, mutta järjestäjien ideoiden pohjalta.    

Polttarisankarin ei myöskään pidä musertua heti, jos ohjelma tai vierasmäärä vaikuttaa alkuun erikoiselta. Polttarisankarin huijaaminen on monesti osa päivän hupia ja lisää polttarivieraita saattaa liittyä mukaan päivän aikana. Ylipäätään rento ja avoin mieli on välttämätön päivän onnistumisen kannalta. Älä keskity liikaa siihen mitä päivältä odotat, vaan ole innolla mukana kaikessa mitä sinulle on järjestetty. Mökötys ja kiukuttelu eivät kuulu polttaripäivään kenenkään osalta.  


Mietityttääkö vielä jokin joko polttareiden järjestämisessä tai omissa polttareissa? Avun saat viskaamalla kysymyksesi kommenttiboksiin tai sähköpostiin sari (a) sarandia.fi
  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti