Hääkukat omasta pihasta {Säästä!}

Hääjuhlien kukkiin uppoaa yllättävän paljon rahaa. Pelkästään morsiuskimppu voi kustantaa nopeasti lähemmäs kahta sataa euroa. Jos ruokailupöytiin, tarjoilujen oheen ja vaikka ulos haluaa vielä kauniita kukka-asetelmia, on lasku nopeasti kivunnut pilviin. Onneksi kukkien kasvattaminen ei ole tähtitiedettä ja vaivannäöllä voi säästää useamman satasen kukkabudjetista sekä tietysti saada upeat kukka-asetelmat häihinsä.

Miksi ihmeessä sitten kirjoitan kukkien kasvattamisesta syyskuussa? No siksi, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. 


Aikataulu
Hääkukkien kasvattaminen voi kuulostaa näennäisen helpolta. Eri lajikkeilla on kuitenkin omat vaatimuksensa ja niiden kanssa on elettävä. Pioneja et saa enää elokuussa ja oman pihan ruusuista on turha haaveilla toukokuussa. Eri lajit kukkivat silloin kun kukkivat ja ikävä kyllä lajivalinnat on tehtävä sen mukaan mitä omien juhlien aikaan on kukassa. Kukkien kasvattaminen on myös aikataulutettua hommaa siinä mielessä, että eri lajikkeet vaativat erilaista kasvatusta. Esimerkiksi tulppaanit ovat kauniita keväthäiden koristajia, mutta ne tulee istuttaa jo syksyllä. Vastaavasti pionit voivat vaatia paljon pidemmän ajan tuottaakseen runsain määrin kauniita kukkia. Taimitarhalta ostettu ja kotipihaan istutettu pioni voi puhjeta todelliseen kukoistukseen vasta parin vuoden odottelun jälkeen. Jos häitänne vietetään parin vuoden kuluttua ja haluatte kasvattaa itse osan hääkukista, ei ole laisinkaan huono idea aloittaa kasvattamista jo nyt. Näin varmistatte tuottoisamman kukinnan.


Kuvassa: Pompon-daalia


Toimi ohjeiden mukaan
Monelle keväällä istutettavalle juurakolle suositellaan esikasvatusta esimerkiksi sisätiloissa ennen ulos siirtämistä yöpakkasten loputtua. Siirto ulos suoritetaan viikon tai kahden aikana viemällä kasvi aluksi ulos päiväksi. Esikasvatuksen lisäksi kannattaa noudattaa tarkasti kaikkia kasvatukseen liittyviä ohjeita, kuten oikeaa kasvusyvyyttä, kastelua ja lannoitusta. Nämä ohjeet takaavat mahdollisimman onnistuneen kukinnan. Erityisen tärkeää on noudattaa ohjeita oikean kasvupaikan suhteen. Älä kuitenkaan luota siihen, että jokainen ostamasi juurakko tai taimi tuottaa kukkaa. Hanki mieluummin useampi, jotta kukkia tulisi todennäköisemmin riittävästi. Jos et ole aivan varma kukinta-aikataulusta, voit istuttaa juurakot liukuvalla aikataululla. Näin varmistat sen, että ainakin jokin niistä tuottaa kukkaa häiden aikaan. 

Ota huomioon myös kasvien koko. Pienempien kasvien ja kesäkukkien kasvatus onnistuu hyvin parvekkeellakin ruukuissa, mutta jopa ihmisen mittaan kohoavia lajeja kannattaa valita harkiten. Kuvassa: Ruusu "Maria Theresia"Ole innovatiivinen
Pitkävartisten ruusujen kasvattaminen ei onnistu istuttamalla kaupasta ostettu pensasruusu maahan. Sen sijaan esimerkiksi muhkeita kerrottuja ruusuja voi käyttää lasimaljoissa kelluvina kukkakoristeina. Jos taas haluat kasvattaa kukkia vähän, mutta tehokkaasti, valitse mahdollisimman suurikukkaisia lajikkeita. Esimerkiksi jättimäisistä daalioista ja liljoista saa näyttäviä kukkia, joista riittää yksinään jopa kimpuksi asti. Älä unohda myöskään "vihreitä", joita floristitkin lisäävät pöytäkimppuihin ja -asetelmiin tuomaan keveyttä ja täyttämään tyhjiä kohtia kukkien välissä. Peristeiset heinäkasvit ja kuunliljat tarjoavat usein koko kesäksi täytettä kimppuihin. Varhain keväällä ja myöhään syksyllä nämä voi korvata myös vaikkapa oksilla. Keltaisen värin ystävien kannattaa syyskesällä hyödyntää myös auringonkukkapellot, joista saa edulliseen hintaan poimittua juhlapöytien kaunistajat. Katso siis ympärillesi ja anna mielikuvituksen lentää. Saat upeat koristeet hääjuhliisi ja saatat säästää pitkän pennin. 


Kuvassa: Daalia "Lavender Perfection"

2 kommenttia:

  1. Erittäin hyvä ajatus kasvattaa itse kukat. :) Itse pohdiskelin sitä viime talvena, mutta kerrostalon parvekkeella kasvatus olisi ollut melkoisen haasteellista. Muutenkin olisin napannut vanhempieni luota pioneja, jos häämme olisivat ollut siihen aikaan, kun pionit kukkivat. Jonkun verran myös näkee koiranputkea käytettävän morsiusharson sijasta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hääkukille löytyy tosiaan valtavasti eri vaihtoehtoja, jos käyttää mielikuvitustaan. Voisin kyllä suositella parvekekasvatustakin ruukkuihin sopivien lajien kanssa, jos parveke vain on tarpeeksi suuri. :)

      Poista