Matkalaukun anatomia häämatkalaisille

Lomamatkalle pakkaaminen on taitolaji, jonka hallitseminen vaatii usein muutaman harjoituskerran ja turhilla vaatekappaleilla täyteen ahdetun matkalaukun. Parin ylipainoisen matkalaukun raahaamisen jälkeen haluaa pärjätä jo vähemmällä tavaramäärällä. Tehokkaaseen pakkaamiseen liittyy pari yksinkertaista salaisuutta, joiden hallitsemin merkitsee huoletonta lomailua myös vaatteiden osalta. Näiden vinkkien jälkeen matkalaukun sisältö jättää tilaa myös tuliaisostoksille. 


Kuinka moni näkee itsensä vaeltamassa valkealla hiekkarannalla täydellisesti stailatussa asukokonaisuudessa? Todellisuudessa lomamatkan vaatevarustelun ykkösvaatimukset ovat mukavuus, helppous ja monikäyttöisyys. Valitse matkalaukkuusi vain sellaisia vaatteita, jotka toimivat useamman kuin yhden ylä- tai alaosan kanssa. Älä siis suunnittele vaatetustasi yksittäisten asukokonaisuuksien pohjalta, vaan valitse mukaasi ainoastaan monikäyttöisiä vaatteita. Tämä tarkoittaa sitä, että toppien ja paitojen tulee toimia valitsemiesi shortsien, hameiden ja housujen kanssa. Suosi perusvärejä alaosissa ja valikoi yläosiin värikkäämmät kuosit.

Toinen vinkkini koskee vaatteiden helppohoitoisuutta. Valitse matkalaukkuusi sellaisia vaatteita, jotka eivät rypisty helposti tai ole muuten erityisen herkkiä likaantumaan. Jos aiot pestä vaatteitasi matkan aikana käsin, kannattaa ottaa huomioon myös nopea kuivuminen. Kostea ilmasto voi tarkoittaa hyvin hidasta kuivumisaikaa, vaikka aurinko päivän aikana komeasti paistaisikin. Kevyet ja ohuet vaatteet ovatkin hyvä valinta, sillä ne ovat ilmavia päällä, nopeita kuivumaan ja pakkausystävällisiä viedessään vain vähän tilaa ja sietäessään tiivistä pakkaamista ryppyyntymättä. Muistilista pakkaajalle - Varaa mukaasi ainakin nämä!

Kaksi uima-asua - Muista laittaa toinen aina kuivumaan käytön jälkeen
Kevyt saronki tai rantamekko
Kolmet shortsit - Kahdet vapaaa-ajan viettoon ja yhdet kaupungille

Kaksi yläosaa kaupungille - Yksi toppi sekä yksi olkapäät peittävä
Neljä toppia tai T-paitaa rentoon menoon
Kaksi mekkoa tai hametta - Toinen rennompi rannalle, toinen iltamenoihin

Neuletakki tai kevyt jakku - Tämän tulee toimia kaikkien muiden asukokonaisuuksien kanssa esimerkiksi viilenevässä illassa. Laita tarvittaessa yllesi matkustuksen aijaksi.
Kahdet rennot jalkineet päivittäiseen käyttöön - Sandaalit ja umpinaiset (Suosi muotoiltuja pohjia ja jalkasi jaksavat paremmin)
Kengät iltakäyttöön (Hillityt korot ovat ystävälliset väsyneille jaloille ja vievät vähemmän tilaa matkalaukussa)
Varvastossut rannalle

Lenkkarit - Aktiviteetteja varten on hyvä varautua sopivilla jalkineilla
Korut ja huivi - Valitse pari asustetta, jotka sopivat tarvittaessa sekä mekkojen että useampiosaisten asujen kanssa
Caprit - Polvien ja olkapäiden peittämistä vaaditaan joissain uskonnollisissa kohteissa vieraillessa. Älä siis suorita kulttuurista tutkimusmatkailua puolipukeissa.
Housut - Valitse housut, jotka päällä voi matkustaa rennosti ja joihin voit pukeutua mukavasti auringon laskettua

Älä unohda myöskään toilettarvikkeita ja lääkkeitä, joita mahdollisesti saatat matkan aikana tarvita. Meikkipussin sisältöä kannattaa karsia reilulla kädellä matkaa varten. Ota mukaasi vain tarvitsemasi perustuotteet sekä sävyt, jotka toimivat asujesi kanssa. Et tarvitse koko meikkiarsenaaliasi matkalaukkuasi täyttämään. Suosi matkan aikana kevyttä meikkiä, sillä lämpimässä iho hikoilee enemmän ja sen on saatava hengittää. Ja matkalaukkuun heitetään tottakai myös aurinkorasva korkealla suojakertoimella.
Matkalaukku


Vielä muutama vinkki erityisesti matkalaukun valintaa ajatellen. Viikon kestävälle lomamatkalle riittää usein matkalaukku, joka on tilavuudeltaan noin 60-80 litraa. Mitä suurempi matkalaukkusi on sitä todennäköisemmin se tulee pakattua turhan täyteen. Painavaa matkalaukkua on hankala liikutella ja siitä saa myös todennäköisemmin maksaa lentokentän tiskillä lisähintaa. Matkalaukkuvaa'alla saat kätevästi punnittua matkalaukkusi ylipainon varalta jo kotona. Jos teet paljon ostoksia lomakohteessa, voi olla hyvä idea valita matkalaukku, johon saat vetoketjulla avattua laajennusosan. Monista kankaisista matkalaukusta löytyy tällainen ominaisuus.


Lukitse matkalaukkusi harkiten. Tulli saattaa avata matkalaukkusi ja rikottaa lukon, mikäli eivät saa sitä halutessaan muutoin auki. Käytä matkalaukun ympärillä vyötä. Se estää matkalaukun sisällön leviämisen matkalaukun rikkoontuessa ja helpottaa tunnistusta. Matkalaukun väri onkin hyvä valita erottuvuuden perusteella, sillä mustat ja punaiset matkalaukut on vaikea tunnistaa omakseen monien samanlaisten joukosta. Mikäli matkalaukkusi on rikkoontunut lentokuljetuksen aikana, ota siitä välittömästi kuva heti lentokentällä ja tee korvauspyyntö lentoyhtiölle tai matkavakuutukseen. Ja sitten vain pakkaamaan!
(Tai varaamaan matkaa, koska akuutti matkakuume iski kaiken tämän matkailulöpinän aikana...)

2 kommenttia:

  1. Kiitos, aivan loistavia vinkkejä! Minun suurin pakkaussyntini on se, että noin 80% vaatteista on täysin turhia :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä sattuu. Itse olin ihan pulassa ekalla lomareissullani, koska mitkään vaatteet eivät sopineet yhteen ja loppujen lopuksi olin perinteisen ongelman edessä eli hirveästi vaatteita, muttei mitään päälle pantavaa. :D Hienoa, että vinkeistä oli apua. :)

      Poista