Ohjeita kutsukorttien suunnitteluun ja toteutukseen


Ensi kesän hääpareilla alkaa olla viimeistään nyt viimeiset hetken suunnitella kutsukorttejaan ja syksynkin hääparien on jo syytä alkaa tehdä valintoja kutsujensa suhteen. Seuraavassa muutama neuvo, joiden avulla kutsukorttiurakasta selviää ilman turhaa hampaidenkiristystä. Mikään pieni työsarka kutsujen askartelu ei ole, sillä alle sadan hengen häihin kutsuja tulee tehdä monia kymmeniä. Kaikkien hermojen kannalta on suotavaa, että homma hoituu mahdollisimman jouhevasti. Askartelun pitäisi nimittäin olla ennen kaikkea hauskaa.


Ensimmäinen vinkki on ehdottomasti se, ettei kutsukortteja kannata askarrella, jos askartelu ei millään tavalla ole mielipuuhaa. Jos kortit suunnitellaan ja tehdään itse, täytyy toteutuksen myös näyttää omista ajatuksista ja käsistä tulleelta. Nykyisin jo isommista marketeista saa ostettua askartelutarvikkeita, mutta ikävä kyllä huonosti liimatut kukkakoristeet ja vinoon läntätyt kultaiset Kutsu-tarrat eivät ehkä tee varsinaista vaikutusta tekijän kädentaidoista. Kutsujenhan halutaan kuvastavan tulevien häiden tunnelmaa ja kukapa haluaisin vieraiden odottavan kutsun perusteella hutiloituja juhlia? Itse tehdyt kortit eivät siis itsessään nosta häidenne arvoa vieraiden silmissä, joten voitte aivan hyvin luottaa ammattilaisen apuun korttien suunnittelussa ja painattamisessa. Lopputulos on taatusti siisti ja tyylikäs. Kokeneemmankin askartelijan kannattaa kuitenkin ottaa huomioon muutama seikka ennen kuin lähtee toteuttamaan kortti-ideaa.

Tehkää aina koeversio ennen varsinaista korttiaskartelu-urakkaa. Päässä hyvältä näyttänyt visio ei välttämättä toimikaan samalla tavalla todellisuudessa ja monet yksityiskohdat loksahtavat paikoilleen vasta askartelijan käsissä. Muista hankkia koeversiovaiheessa myös kirjekuoret ja mitoita kortti juuri kirjekuoreen sopivaksi. Liian usein kutsut tehdään valmiiksi ja omasta mielestä kivan kokoisiksi, mutta sitten ihmetelläänkin mistä saadaan sopivat kirjekuoret valmiille kutsupinolle.

Hanki koeversion pohjalta kerralla koko korttimäärää varten tarvittavat materiaalit. Pahimmassa tapauksessa tietty nauha tai paperi riittää puoleen kutsuista ja joudut aloittamaan koko homman alusta uusilla materiaaleilla. Tästä syystä on myös tärkeää laskea materiaalien menekki ennen tarvikkeiden ostoa.

Varaa korttien tekoon aikaa. Hienoja ja vähänkään monimutkaisia kutsuja ei tehdä yhdessä illassa. Jos tekijöitä on useampia, kannattaa käyttää linjastoja, jolloin yksi ihminen huolehtii vain yhdestä kortintekovaiheesta. Yksi leikkaa siis paperit, toinen kokoaa ne ja kolmas lisää koristeet paikoilleen.
Mitä enemmän voit tehdä tietokoneella, sen nopeampaa korttien varsinainen valmistus on. Muista kuitenkin varata aikaa myös tietokoneella kuluvaan suunnitteluun.

Käytä aina tarkoitukseen sopivia hyvälaatuisia välineitä. Mikään ei turhauta askartelijaa kuin tylsät sakset ja sotkuinen liima. Paperileikkuri, kaksipuoleinen ohut teippi ja sopiva määrä pikkutarkkuutta tekevät ihmeitä!

Loppuun vielä pieni vinkki: Jos haluat kutsuun juhlavuutta, älä käytä kutsun missään osassa perinteistä valkoista tulostuspaperia. Siinä ei ole mitään juhlavaa. Askartelukaupoista löydät hyvän valikoiman erilaisia papereita, joilla saat kutsujen ilmeeseen ja esimerkiksi erilliseen hääinfoon "sitä jotain". 
P.S. Muistathan vastata sivupalkissa kyselyyn. Mitä mieltä olisit videotutoriaaleista? 

2 kommenttia: