Perinteinen potrettikuvaus vai first look?

Hääparien hääpäiväjärjestelyissä yksi isoimmista päänvaivoista on hääpotrettien ajankohdan valitseminen. Perinteinen tapahan on se, että vihkitilaisuuden jälkeen vieraat siirtyvät juhlapaikalle odottamaan hääparia, joka liittyy heidän seuraansa potrettien kuvaamisen jälkeen. Tällöin hääparille säilyy ensikohtaamisen taika alttarille. Monet hääparit kuitenkin kokevat vihkimisen jälkeen suoritettavan kuvaussession vievän liikaa aikaa ja hermostuttavan jo kenties nälkäisinä odottelevia vieraita. Tästä syystä yhä useampi pari valitsee kuvaushetkeksi ensikohtaamisen kahden kesken ennen vihkiseremoniaa. Tällaiseen "first look" -kuvaukseen saa sisällytettyä kauniisti molempien ensireaktiot ja hellän hetken heidän nähdessään tulevan puolisonsa juhla-asussaan. 
 
Molemmat vaihtoehdot ovat ajatukseltaan kauniita, mutta kuinka valita juuri omiin häihin sopiva vaihtoehto? 
 
Aloittakaa pohtiminen siitä, mikä tuntuu teille kahdelle tärkeältä. Älkää kuunnelko serkun kummin kaiman mielipiteitä siitä, että vieraat kyllästyvät odottamaan hääkuvissaan poseeraavaa paria tai että kohtaaminen ennen alttaria pilaa hääpukuyllätyksen. Hääpäivän ensikohtaaminen on hetkenä ainutlaatuinen, joten vain te kaksi määräätte miten ja missä tuo hetki eletään todeksi. Jos vielä huojutte kahden vaihtoehdon välillä, voivat seuraavat asiat auttaa päätöksenteossa. 
 
Perinteiset vihkimisen jälkeen otettavat potretit  ovat edelleen suosittuja luultavasti siitä syystä, että kuvaushetkellä pari on todellakin juuri avioitunut ja otetut kuvat ovat ensimmäiset heistä avioparina. Vihkimisen jännitys on juuri lauennut ja hetki voi parhaimmillaan olla huumaava, rentoutunut ja täynnä onnea. Tuon tunnelman tallentaminen tuo oman ekstralisänsä kuvaushetkeen. 

 
Hääparilla on toki oltava oikeus kuviinsa, mutta perinteisen potrettiajankohdan huono puoli on tosiaan se, että vieraat joutuvat odottamaan hääparin saapumista juhlapaikalle. Tätä ei tarvitse kuitenkaan ajatella negatiivisesti, vaan aikaa voi hyödyntää kevyen tunnelman luomiseen ja pienen hiukopalan tarjoamiseen. Hääparin kannattaa valita hyvät avustajat tai seremoniamestarit, jotka ottavat juhlapaikalla langat heti käsiinsä ja ohjaavat vieraat tarjottujen aktiviteettien pariin. Hyviä ideoita ovat esimerkiksi juoma-, karkki- tai suolainen buffet nälän ensihätään, photo booth tai ohjeistettu vieraskirjan kirjoittaminen. Esimerkiksi vieraskirjan kirjoittamisesta voidaan tehdä hääparia odotellessa oma "seremoniansa". Vieraskirjaideoita on nykyään lukemattomia sormenjälkitauluista allekirjoitettuihin kitaroihin, joten hauskoja ja mielenkiintoisia vaihtoehtoja löytyy kyllä. Kaaso ja bestman voivat ohjata kaikki vieraat jättämään oman jälkensä vieraskirjaan, joka myöhemmin voidaan hääparille luovuttaa. Näin monilta usein unohtuvat vieraskirjarustaukset saadaan kaikki talteen ja myös luppoaika hyödynnetään positiivisella tavalla. 
 
Erillinen "first look" -kuvaus ennen vihkimistä ei ehkä sisällä samaa tunnelmaa kuin kuvaus vihkitilaisuuden jälkeen, mutta siinä voidaan tavoittaa aivan oma arvokas hetkensä. Ennen vihkimistä järjestettävä ensikohtaaminen on hääparin niin halutessa paljon intiimimpi kuin vihkitilaisuudessa nopeasti ohi menevä hetki. Hääpari saa vapauden kohdata toisensa ilman muiden katseita ja taustalla soivaa sisääntulomusiikkia. Kohtaamisen hetki on vain teidän kahden, eikä siinä ole kiirettä tai huolta vieraista. Edessä olevan vihkitilaisuuden jännittäminen sen sijaan voi kasvoilla näkyä ja hyvä huomio on myös muistaa sormusten asettaminen sormeen, vaikka vihkimistä ei vielä olekaan tapahtunut. 


 
Miten tahansa kuvauksen ajankohdat ratkaisette, muistakaa tuossa hetkessä ravistaa mielestänne muut ajatukset ja keskittykää rakkaaseen edessänne. Niin saatte upeat kuvat albumiinne - kuvausajankohdasta riippumatta. 
 
 
Miten te olette ratkaisseet kuvausajankohdan?


P.S. Sivupalkin videotutoriaalikysely on tökkinyt, eikä tallenna kaikkia vastauksia. Tätä ongelmaa on kuulemma ollut muillakin bloggaajilla, joten laitoin nyt kokonaan uuden kyselyn tuon vanhan tilalle. Toivotaan, että se toimisi paremmin.

8 kommenttia:

 1. Meille oli tosi tärkeä että me nähään sulhon kans vasta alttarilla joten mennään kuvakseen heti kirkon jälkeen. Meille tulee pikkupurtavaa ja juotavaa vieraille odottelun ajaks, sekä odotellessa myös vieraat kuvataan ja vieraskirja (mikä nyt ikinä tuleekaan olemaan) "täytetään" sillä välin kans :) Tuskin ehtii tylsää tulla vieraillekaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnistuu varmasti hyvin. Meille oli myös tosi tärkeää, että hääpäivän ensimmäinen kohtaaminen tapahtuu alttarilla. Ja oli se sen arvoista! :)

   Poista
 2. Me tehdään niin, että kun vihkiminen on klo 14, mennään juhlapaikalle ja aletaan suoraan syömään ja klo 18 tulee kuvaaja ottamaan meistä potretit. Siihen varataan tunti aikaa ja sen tunnin aikana kaasot ohjeistaa jonkun pikkutehtävän vieraille, muuten on vapaata seurustelua. Uskon että tuo on ihan hyvä juttu, kaikilla on mahat täynnä ja saahan sitä ruokailla vielä sillon kun me lähdetään kuvaan. En usko et monikaan sit kaipailee meitä takasin heti :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää onkin varmasti toimiva vaihtoehto, vaikkakin harvemmin käytetty. :)

   Poista
 3. Täytyy tunnustaa, että täällä on kuvausasiat vielä vähän levällään :D Vihkiminen ja hääjuhla on eri päivinä ja eri kaupungeissa, niin pientä haastetta ilmassa. Mutta vielä on onneksi pikkasen aikaa järjestellä.. :)

  Terkkuja!

  Annukka / http://www.menaiset.fi/alue/onnellisten_haiden_alla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi näitä asioita voi sumplia aika pitkälti viime päiviin asti. Eiköhän suunnitelmat siitä muotoudu. :)

   Poista
 4. Itse olisin halunnut kuvauksen jaettuna ennen ja jälkeen vihkimisen, mutta sulhon kummi (joka on ravintola-alalla) torppasi sitä juuri vieraiden tylsistymisellä perustellen, ja sulhohan komppasi sitä heti. Käytännössä vihkimisen jälkeen saadaan sitten vain niitä autolla pois-kuvia kun heti pitää palata takaisin. En ollut aiemmin miettiny tuota first look-juttua, ja ihan totta turiset!

  siameselipstick.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi, että ulkopuolinen sekaantui näihin kuvausjuttuihin. Mielestäni kaikkein tärkeintä olisi valita ratkaisu, joka on hääparille mieluinen. Toivottavasti postauksesta sai kuitenkin vinkkejä kuvauksen toteuttamiseen. :)

   Poista