Kestävän kuluttamisen juhlaa



 Purkkia ja purnukkaa, kehyksiä, kippoja ja kuppeja...


Nyt käsi sydämellä, kuinka monelle häät ovat tai olivat hyvä syy shoppailla, tilaisuus ostaa kaikkea myös vähemmän tarpeellista? Perustelujen eivät tarvitse olla kovinkaan kummoiset hääostoksilla. Tää on niin kaunis! Pakko saada! Ihana! Nämä taitavat riittää monelle syyksi höylätä korttia ja kantaa kotiinsa jälleen pari kassillista tuikkukippoja, pitsinauhaa, kehyksiä, kartonkia, koristetimantteja, tylliä, kaitaliinaa, maljakoita, helmiä, tarroja, koreja ja muuta tuiki tarpeellista, joita ilman ei hääpäivästä selviä. 

Myös minä tunsin sisäisen himoshoppaajan riistäytyvän hallinnasta askartelukaupoissa ja sisustusliikkeiden hyllyjen välissä, nettikaupoista nyt puhumattakaan. Kaikkea kaunista oli vain ihan liikaa ja yhteistä juhlapäivää oli ihana rakentaa visuaalisten elementtien ympärille. Kihlautumista seuranneessa alkuhuumassa ostimme vaikka mitä täysin turhaa tavaraa. Kauniiseen ja ihanaan oli niin helppo innosta pinkeänä sortua. Tageja, koristeriipuksia, leimasimia... joita ei koskaan nähty itse hääjuhlassa. Kasvavien tavaravuorien edessä kasvoi onneksi myös tietoisuus järkevästä kuluttamisesta hääsuunnittelussa.

Onkin ihan hyvä miettiä jo hääsuunnittelun alkuvaiheessa, voisiko vähemmän olla sittenkin enemmän? Ehkä juhlapaikan valinnassa kannattaakin pitää yhtenä kriteerinä viehättävää ulkonäköä, joka vaatii mahdollisimman vähän koristelua ollakseen viihtyisä ja juhlava. Edulliset salitilat usein kumisevat tyhjyyttään ja vaativat panostusta pelkkään koristeluun jo sen verran, että taloudellinen etu kumoutuu koristelubudjetin kohdalla. Vihkitilaa tai juhlapaikan pihaa voisi kukka-asetelmien sijaan koristella kukkaruukkuihin tehdyillä istutuksilla, jotka häiden jälkeen voi siirtää omalle pihalle tai tarjota avustajille ylimääräisenä kiitoksena. Pöytäkoristeluissa taas voisi keskittyä muutamaan kauniisti toteutettuun elementtiin sen sijaan, että koko pöytäalan täyttäisi kaikella mahdollisella sievällä, joka on kaupoista mukaan tarttunut. Koristeita on liikaa viimeistään siinä vaiheessa, kun joukosta ei erota yksittäisiä elementtejä, vaan koko kauneus on muuttunut epämääräiseksi massaksi. Runsauskin voi ehdottomasti olla tyylillinen valinta, mutta sen tyylikäs toteuttaminen vaatiikin sitten hyvää suunnittelua. Liika on aina liikaa, vaikka sen tylliin ja satiiniin käärisi.



Voisiko juhlapaikan kaunis luonto olla koristeluiden pääosassa häissänne? Photo boothinkin voi sijoittaa ulos. 


Hankinnat kannattaa siis tehdä paitsi harkiten, myös järkevästi sekä ekologisuuden että taloudellisuuden kannalta. Älä heti ryntää ostoksille kauppaan, vaan etsi tarvitsemaasi ensin kirppiksiltä, hääfoorumeilta ja Facebookin hääkirpputoreilta. Yhtenä hankintakriteerinä voi myös olla se, millaista käyttöä tavaralle on häiden jälkeen. Monet omista häätavaroistamme hankittiin kotimme sisustusta silmällä pitäen ja osa taas edellisen esimerkin tapaan kaupattiin kirppistyyliin seuraavaan kotiin ja uusiin juhliin. Voinkin ilokseni todeta, että hyvin vähän häidemme koristeluista päätyi suoraan roskiin. Monet nimittäin ottivat ohjelma- ja hääbingolaput, paikkakortteina toimineet paperiperhoset sekä askartelemamme viirit kotiinsa muistoksi häistämme. Kertakäyttöisyyttä onkin hyvä juhlissaan välttää ja helpoiten se onnistuu miettimällä jo kaupassa heitetäänkö tuote häiden jälkeen suoraan roskikseen vai ei.

Älä siis anna kuluttaja-aivojesi lentää ikkunasta häiden edellä, vaan kuluta harkiten myös kihlasormus sormessasi. Luonto ja hääbudjetti kiittävät varmasti! 

Vielä muutama tiivistetty vinkki fiksun kuluttajan juhliin:
-Suunnitelmallisuus: Mieti ensin, osta sitten
-Pihistä ja panosta
-Kierrätä (ennen häitä ja niiden jälkeen)
-Vältä roskaamista
-Lainaa ja vuokraa
-Hyödynnä kirppiksiä
-Panosta monikäyttöisyyteen

15 kommenttia:

  1. Juuri näin! Kyllä allekirjoittanutkin saattoi shopata muutamia ei-niin-tärkeitä-mutta-ah-niin-ihania juttuja...Hups! Mutta olen itse asiassa säästänyt esim. karkkibuffasetin ja photobooth-kamat ja vuokraillut niitä muutamille ihmisille. Aika paljon olen myös myynyt eteenpäin kirppiksillä ja toisaalta hankintojakin tein myös kirppiksiltä. Olen samaa mieltä siitä, että kannattaa etukäteen pohtia, mitä tarvitsee :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieno homma! On myös kiva, että omista hankinnoista on iloa ja apua muillekin. :)

      Poista
  2. Hyvä postaus :). Meillä koko häiden ideana on "vähemmän on enemmän" ja juuri noita sinun mainitsemiasi vinkkejä käytetään hyväksi. En henkilökohtaisesti ymmärrä hurjan tavaramäärän hankkimista vain yhden päivän takia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mimme! Komppaan täysin. En itse olisi jaksanut katsella tavararöykkiöitä kotona häiden jälkeen.

      Poista
  3. Juurikin näin! itse myös myönnän ostaneeni kaikkea niiin ihanaa, mutta turhaan. Osan olenkin jo myynyt kirppiksillä eteenpäin vaikka häät vasta 3 kuukauden päästä :D nyt olen onneksi tajunnut rajoittaa ostohulluutta ja tajunnut "vähemmän on enemmän" idean! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen, että moneen iskee aluksi sellainen "shoppailuhepuli". Onneksi moni myös havahtuu arvostamaan vähempää. :)

      Poista
  4. Tosi hyvä kirjoitus! Ja tosi tärkeä aihe esiin nostettavaksi!
    Meillä kulutushysteriaa hillitään parillakin eri tavalla. Ensinnäkin, valittiin tarkoituksella sellainen juhlapaikka, joka ei juurikaan vaadi lisäkoristeluja ollakseen juhlava ja meidän maun mukainen. Saadaan juhlapaikalta näillä näkymin suoraan meitäkin miellyttävät pöytäliinat jne. käyttöömme, joten itsellemme ei tarvitse ostaa kuin pöytäkoristeita jne., ja niitäkään ei tarvita kukkuroittain peittämään arkisuutta tms. :)
    Toisekseen olen tietoisesti päättänyt jättää hääostosten hankinnat pääasiassa ensi vuoden puolelle. Ehditään olla kihloissa ennen häitä 1,5 vuotta, josta kuitenkin koko ajan hääsuunnitelmat on enemmän tai vähemmän käynnissä, ja jos olisin aloittanut kaikenlaisen enemmän tai vähemmän tarpeellisen hääsälän ostamisen heti kihlojen jälkeen, meillä olis tupa täynnä varmaan neljää eri värimaailmaa ja kolmea eri tyyliä edustavia hää"tarvikkeita". Nyt on ensin rauhassa mietitty, mitä oikeasti halutaan, ja sitten vasta hoidetaan ostokset. Tietysti mekkoa ja sormusta ollaan jo etsitty, mutta nuo pienemmät sälät hankitaan pääasiassa vasta ensi vuoden puolella. Ja yllättän hyvin on tää ostoksista pidättäytyminen hoitunut: tähän mennessä ostettuna on ainoastaan (krhm, aika iso) läjä tuikkuja (jotka menis kyllä häiden ulkopuolellakin käyttöön aivan varmasti) ja kakkupapereita, joita olin ajatellut käyttää häiden paperitarvikkeissa hyödyksi. Jos kuitenkin suunnitelmat vielä muuttuis, menis kakkupaperitkin ihan perusleipomisessa käyttöön kotosallakin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos neiti N! Juhlapaikkanne kuulostaa todella hyvältä ja käytännölliseltä niin rahan kuin vaivannäön osalta. Nostan myös hattua shoppailuhillinnällesi. Fiksu päätös. :)

      Poista
  5. Meillä juhlapaikka valittiin osittain sillä silmällä, että se ei vaadi mitään megakoristelua. Hääpäivän aamuna ei ole aikaa viritellä hirveää määrää koristeita, joten ajankäytöllisesti on pakko mennä vähän järjellä.

    Toki alussa tuntui siltä, että haluaa kaikkea ihanaa koristusta, mutta mitään en onneksi ostanut kun häihin oli vielä 1,5 vuotta aikaa.. Ajattelin, että ehkä sitten myöhemmin..

    Sitten laadittiinkin budjetti, joka tuotti lähinnä rytmihäiriöitä.. Ja tuottaa hieman edelleen, vaikka monta asiaa on karsittu. Oli siis pakko lähteä miettimään juhlapaikan koristusta kierrätysperiaatteella. Mitä kaikkea voi saada ilmaiseksi ja mitä pikkurahalla kirppareita kiertämällä?

    Nyt häihin on aikaa alle vuosi ja häiden tyyli alkaa hahmottua. Rustiikkinen ilme ja DIY- meininki tekevät häistä vielä enemmän meidän (tai minun) näköiset. ;) Olen todella tyytyväinen, että budjetti on pakottanut miettimään luovasti. Kierrättäminen kuuluu meillä myös arkeen, joten miksi se ei voisi näkyä myös häissä? ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi hyvää pohdintaa! Kiva, että saitte käännettyä rajallisen budjetin osaksi positiiviseksi asiaksi. Hieno juttu! :)

      Poista
  6. Itselläni ei missään vaiheessa tullut minkään sortin kulutushysteriaa, vaan tein oikeastaan kaikki koristeet itse halvoista (ja mahdollisesti jo kotoa löytyvistä) materiaaleista sekä ostin rekvisiittaa oikeastaan vain kierrätyskeskuksesta tai kirppareilta. Kaikki lasipullot yms. olivat kierrätettyjä ja menivät juhlan jälkeen lasinkeräykseen. Suoraan roskiin en muista meidän heittäneen oikeastaan mitään. Tämä oli erinomainen postaus ja toivoisin itsekin kaikkien morsianten ja muidenkin juhliaan järjestävien kiinnittävän huomiota näihin asioihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa! Itse tykkäsin tosi paljon teidän koristeista, joten tämä on hyvä todiste siitä, että kulutuksen hillitseminen ei tarkoita luopumista kauniista häistä. :)

      Poista
  7. Olen tässä surffannut kasan erillaisia blogega läpi, tämä on ensimmäinen josta löysin kulutusta ihan tosissaan ajattelevan kirjoituksen. Mahtavaa!

    Meillä lähes kaikki tulee olemaan vanhaa (mottokin on "Toisen roska on toisen aarre"). Tuntuu hullulta kuinka tänäpäivänä "mulle kaikki, heti, nyt" tyyppinen ajattelu vallitsee ja ihmiset suostuvat vieläpä itse lietsomaan sitä; kaikki pitää olla uutta ja alunperin tätä varten.

    No. Meillä tavoitteena kierrättää ja hyödyntää vanhaa. :) Hääpuvun kankaat tulen ostamaan uutena, muuten pyrimme hyödyntämään vanhaa ja surfaamme läpi kierrätyskeskuksia ja kirppareita. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt vasta tulin huomanneeksi kommenttisi. Hieno juttu, että olette tällaisia ajatelleet! :)

      Poista
  8. Hei kaverit, haluan vain suositella hyvää lainayhtiötä, josta sain 46 000,00 dollarin pikalainan heidän sähköpostillaan, josta etsin lainaa maksaakseni laskut/velat ja jatkaakseni elämää, sitten ystäväni antoi minulle tämän yrityksen tiedot, johon otin yhteyttä tämän yhteyssähköpostin kautta: lapofunding960@gmail.com
    Whatsapp +447883183014

    VastaaPoista