Tahdon taivasalla {ABC ulkovihkimisen suunnitteluun}

Kirkkovihkiminen ei ole enää ainoa vaihtoehto avioitumisille ja yhä useammat parit sanovat toisilleen tahdon jossain muualla kuin kirkon seinien suojissa. Maistraattikaan ei kaikkia innosta, joten mikä neuvoksi? 

Suomessa häiden sesonkikausi on ehdottomasti kesä, mutta maamme oikukkaan sään tuntien moni ulkohäistä haaveileva valitsee turvallisemman vaihtoehdon ja vihkipaikan, jossa yllättävä sadekuuro ei hääparia ja vieraita pääse kastelemaan. Minulle ja miehelleni ulkovihkiminen oli itsestäänselvä "meidän juttu", joka vaikutti ensisijaisesti myös juhlapaikan valintaan. Halusimme ehdottomasti avioitua ulkona veden äärellä ja onnistunut vihkitilaisuus taivasalla oli kaiken jännittämisen arvoinen. Haluankin seuraavaksi jakaa vinkkejä ja rohkaisevia sanoja hääpareille, jotka ulkohäistä haaveilevat. Avain ulkovihkimisen onnistuneeseen toteuttamiseen on hyvässä suunnittelussa ja oikeassa asenteessa. Kuten hääjuhliin yleensä, myös ulkovihkimiseen tulee valmistautua hyväksymällä, ettei kaikkeen voi varautua. Ennakoinnilla (ja hyvällä onnella) pääsee kuitenkin pitkälle.







Sopivan vihkipaikan löytyminen ei välttämättä ole kovinkaan helppoa, jos kriteereitä on paljon ja naimisiin halutaan juuri sesonkiaikana. Ajoissa kannattaa siis olla. Jos sopiva paikka löytyy muualta kuin juhlapaikalta, on muistettava selvittää luvat vihkitilaisuuden järjestämiseksi. Monesti ajatellaan, että on vaikea saada vihkijä jonnekin muualle kuin kirkkoon tai maistraattiin. Meillä ei kuitenkaan ollut ongelmia ja saimmekin seurakuntamme kirkkoherran vihkijäksemme juhlapaikalle, kun otimme häneen yhteyttä jo vuotta ennen hääpäivää.








Ulkovihkimisessä on erityisen tärkeää ottaa huomioon vieraat ja heidän viihtyvyytensä. Kutsussa näkyvästä osoitteesta ei välttämättä käy ilmi, että vihkitilaisuus pidetään ulkona, joten on erityisen tärkeää informoida jo kutsussa vieraita ulkoseremoniasta ja kehottaa varautumaan säänmukaisesti tilaisuuteen. Sateen ohella myös aurinkolasit saattavat olla tarpeen. 

Ulkona tapahtuva vihkiminen vaikuttaa yllättävän moniin käytännön järjestelyihin. Ulkona puuttuu kirkkotilojen akustiikka, joten vihkijälle ja muille tilaisuuden aikana puhuville tai laulaville on hyvä hankkia äänentoistolaitteet ja mikrofoni, jos kuulijoita on enemmän. Omissa häissämme merenrannalla puhujien ääni olisi ilman mikrofonia hukkunut tuulen matkaan. Myös musiikki tuo omat haasteensa ja tilaisuuden musiikit onkin valittava sen mukaan millaisia soittimia ulos on mahdollista saada ja mitä voidaan soittaa nauhoitteena. On myös hyvä pohtia auringon sijaintia suhteessa vihkipaikkaan kyseisenä päivänä ja kellonaikana. On ikävä yllätys, jos sekä hääpari että vieraat joutuvat siristelemään silmiään suorassa auringonpaisteessa. Epämukava siristely välittyy tietysti myös valokuviin. 

Yleensä juhlapaikoilla ei ole tarjota istuimia koko juhlaseurueelle ulos, mutta internetistä kannattaa etsiä yrityksiä, jotka vuokraavat esimerkiksi penkkejä. Budjettivaihtoehtona toimivat maalaishäissä myös heinäpaalit, jotka voidaan siistiä vieraiden pukujen varjelemiseksi vaikkapa vilteillä. Perinteinen vihkikaava on sen verran lyhyt, että vieraista suurin osa jaksaa kyllä sen ajan tarvittaessa seistäkin. On kuitenkin hyvä varata ainakin muutama tuoli esimerkiksi vanhemmille vieraille tai sellaisille, jotka eivät terveydellisistä syistä voi seistä kauaa paikoillaan. Lapset ovat myös oma lukunsa, joten vanhemmilta voisi olla hyvä tiedustella jaksaako pieni vieras seurata toimitusta sylissä tai seisaaltaan sekä tarvittaessa ehdottaa rattaiden tuomista vihkipaikalle. Myös vihkipaikan pohjaa on hyvä pohdiskella. Naisia on hyvä varoittaa, mikäli vihkipaikka on kosteaa nurmikkoa, sillä piikkikorot uppoavat pehmeään maahan hyvin helposti. Vihkipaikan omistajaa voi myös pyytää ajamaan vihkipaikan nurmikon hyvissä ajoin ennen juhlapäivää, jotta nurmikko on lyhyt, eikä tuore leikattu nurmi värjäisi kenkiä ja hameenhelmoja. 

Vieraiden on helppo löytää muiden rakennusten keskellä kohoava monumentaalinen kirkkorakennus, mutta esimerkiksi puistoon tai rannalle järjestetty vihkiminen vaatii enemmän opastusta. Informoikaa vieraita parkkipaikoista ja tehkää selkeät kyltit, jotka osoittavat oikean reitin vihkipaikalle. Itse vihkipaikalla on myös hyvä olla avustaja neuvomassa ja auttamassa vieraita sijoittumaan vihkipaikalle oikealle tavalla. Ulkona vihkiminen voi olla vieraiden sijoittumisen kannalta vapaampi, eikä heidän välttämättä tarvitse seisoa hääparin takana kuin kirkonpenkeissä. Vieraat voivat sijoittua vihkipaikan ympärille vaikkapa puolikaaressa. Miettikää vieraiden kannalta sopiva ratkaisu, joka toimii juuri kyseisellä vihkipaikalla.






Kaiken a ja o on kuitenkin kuuluisa suunnitelma B. Hääparin ja avustajien on kehitettävä varasuunnitelma ulkovihkimiselle häiritsevän huonon sään tai muun esteen varalta. Varavihkipaikka kannattaa valita mahdollisimman läheltä ulkovihkipaikkaa, jotta vieraat saadaan ohjattua oikeaan paikkaan jouhevasti. Tässä kohtaa moni joutuu tekemään kompromisseja kakkosvihkipaikan suhteen, mutta riski on sen arvoinen, jos hääpäivänä helottaa aurinko ja ulkovihkiminen onnistuu odotusten mukaan.

Entäpä vihkiminen talvella ulkona? Tätäkin on tehty ihan onnistuneesti. Vihkitilaisuuden jälkeen vieraat saattavat olla hieman viluissaan, joten mukava idea voisi olla tarjota ensimmäiseksi vaikkapa kuumaa kaakaota sillä aikaa, kun hääpari on kuvattavana. Oli vihkiminen sitten kesällä tai talvella, tulee myös parin muistaa varustautua vuodenajan mukaisesti. Villatakit tai sateenvarjot, toppasaappaat tai kumpparit vuodenajan mukaan. Kirpeän pakkasen tai sateen ei tarvitse olla ylitsepääsemätön juttu, vaan siitä voi ottaa myös ilon irti.

Hyviäkin puolia ulkovihkimisessä toki on. Valokuvaajat kiittelevät luonnonvaloa, josta erityisesti vanhoissa kivikirkoissa on usein pulaa ja kuvaaminen on sen vuoksi haastavaa. Jos vihkimisen järjestää suoraan juhlapaikan ympäristössä säästyvät kaikki juhlijat ylimääräiseltä liikkumiselta ja usein juhlapaikan ympäristöstä löytyy myös kauniita ja persoonallisia kuvauspaikkoja. Luontoihmisille ulkoympäristö luo myös sävähdyttävän elementin tärkeään hetkeen. Jos pieni sadekuuro tuntuisi maailmanlopulta vihkimisen aikana, kannattaa muistaa mikä päivässä on kaikkein tärkeintä. Sään ei kannata antaa pilata ainutkertaista hetkeä, kun te kaksi saatte toisenne. 


Ihania hetkiä ulkohäiden suunnitteluun!

2 kommenttia:

  1. Loistava kirjoitus ja monta hyvää vinkkiä. Meillä oli alunperin haaveena koko hääjuhlan järjestäminen ulkona puutarhajuhlatyyppisesti, mutta valitettavasti realiteetti nimeltä Suomen sää astui kuvaan ja kun varasuunnitelmaa ei vaan onnistuttu keksimään, niin siirrettiin sitten koko juhla sisätiloihin. Teillä on onneksi ilmat hellineet vihkipäivänä ja todella kauniin näköinen ja oloinen vihkiminen teillä ollut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä oli kyllä tuuria tuon sään kanssa. Tuon päivän jälkeen alkoikin sitten käytännössä syksy, eikä yhtä lämpimiä säitä enää sinä kesänä nähty.

      Ihan kokonaan ulkona emme mekään olisi häitä uskaltaneet järjestää. Toista se on lämpimissä maissa...

      Poista